e) „It is the road of our future. It is the road of our joy.” Şi, prezidenţial vorbind, eu mi-s pe drumul către viitor (cu viitorul parţial în buzunar, că de... o fi el mic, da’ e pui de satelit...) şi chiar spre bucurie (amu, zi-mi şi mie care nu mi te-ai bucura la un muşchiuleţ afumat cu un strop de vin sau o slăninuţă cu 50 de caisă – Corrina, pentru tine doar lichidul).
luni, ianuarie 08, 2007
Euromân
Un zbor în care mi-am dat seama că ignoranţa este o binecuvântare (dacă nu chiar ignoranţa – care are o tentă peiorativă, atunci necunoaşterea). De cum s-au pornit motoarele Airbusului 318, o vibraţie nelalocul ei s-a făcut simţită până când am ajuns mult deasupra peticelor galben-maroniu-negru. În plus trenul de aterizare a scos un zgomot asemănător cu cel pe care îl face luneta stângă a Ticutzului de când i s-a stricat macaraua. Cu toate astea, am ajuns în Munchen fără probleme.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Ok, daca vedeam toate astea in aeroport, la plecare, probabil ca te-as fi imbratisat cu alta atitudine decat placerea unui impromptu. Probabil ca as fi ras o vreme, destul de sigur ca as fi intrebat despre cum ai burdusit chestiile, din uimire daca nu din interes, in loc sa fac glume pe seama puloverului tau studentesc (si a aerului general turistic-studentesc...). Probabil ca ti-as fi dat o palma peste ceafa, prima in relatia noastra, dar un ingredient necesar al firii de roman, care implica evident pe a fi, ceea ce implica gestul in cauza. Problema acum este ca risti sa ma mai vezi, asa ca palma pomenita atarna in spatele cefei tale. Urmatoarea problema este ca poate ca si in cazul meu stau la fel lucrurile, tu - politicos, eu doar distant sarcastic, parem amandoi romani in povestea asta...
Acum ma gandesc ca pomeneai o promenada inspre Amsterdam o vreme, ma intreb daca si acolo vei scoate vinul cu porcul intre doua muzee ca sa constati situatia, cu sau fara tot mai noua tehnologie. Ar fi amuzant, cu siguranta nu gresit, de prost-gust, dar gustul (dixit - mai nou Sir - Bono) e inamicul artei, chiar kitsch pentru o vreme, pana noul baroc devine vechiul baroc... Ciudatul situatiei pe care o descrii ma intereseaza aici, dar am sa il arat altadata.
Acum o sa ma rezum la a spune ca asta nu e o identitate, e un accident, la fel ca jocul cu steagurile. Ca lucrurile se misca in si cu tara e una, poate chiar una buna, cel putin din punctul meu de vedere (si apropriu aici, fara urma de morala, voyeur-ul istoriei), dar nu e o identitate. Asa ca sa iti provoc raspunsul, fara sa ma intereseze ce inseamna sa fii roman, despre noul tau cuvant vorbind doar, ce e sa fii european?
E o intrebare buna, la care ma tot chinui sa raspund de cand am plecat in olanda. O sa concluzionez ceva intr-un post viitor... Si palma aia cred ca nu e de bine, nu?
Despre palma, continuare impromptu: un eseu delicios, desi un pic pamflet, in ultimul Idei in Dialog, editorialul, marca Traian Ungureanu. Initial m-am gandit sa nu aduc vorba, pen' ca se poa' sa n-ai acces la sursa, dar apoi m-am prins ca asta ar fi de rau pentru tine, nu pentru mine, asa ca na. E un eseu despre identitatea romanilor oarecum.
Pai e buna Ideea.. Chiar ma gandeam ca mi-e destul de greu sa definesc identitatea romanului, pana sa ajung la cea a europeanului.. Caut si citesc..
hai ca ai porcit-o la faza asta. e de-a dreptul ridicol sa pui diagnosticul unei intregi natiuni din burta ta plina de vin. Razvan spunea pe buna dreptate ce spunea, insa cu un alt sens - si anume ca tehnologia si industria creativa sunt in clipa de fata slab dezvoltate in Romania fata de alte state si deci permit si necesita o crestere rapida si profitabila. de aici pana la a declara sindromuri e cale lunga si da cu adevarat romaneasca - autoridiculizarea, neincrederea in sine, scepticismul si multe alte motive pe fond nervos care asigura ca da nene, romanii vor ramane lenesi si bascaliosi. aplauzele mele!
Trimiteți un comentariu