Au trecut cei 10-15 ani şi calculele noastre s-au dovedit eronate. Nici măcar cele de acum cinci ani nu au o valabilitate mai mare astăzi. Cu greu aş fi crezut atunci pe cineva dacă mi-ar fi spus că eu voi ajunge să studiez sateliţi şi orbite, iar Marius va face altceva decât fotbal de performanţă. Aproape de „revelionul integrării”, eu mărşăluiesc prin Europa în căutarea unui master în ştiinţe spaţiale, iar Marius îşi face loc cu coatele în lumea liniilor şi a culorilor.
vineri, decembrie 29, 2006
marius
sâmbătă, decembrie 23, 2006
spre Praga

Leapşă 2
O lipsă de inspiraţie cumplită m-a lovit în ultima săptămână. Bucuria cititorilor mei de blog care nu au mai avut de suferit din pricina mea. Între timp m-a lovit cocoonus şi corrinus cu una bucată leapşă constând într-un chestionar simpatic. Începem:
1. Luati cartea cea mai la indemana, deschideti la pagina 18 si scrieti aici al 4-lea rand
"…există în concepţia ortodoxă. ‘Iar dacă nimic iraţional nu se află…’ ” (Filocalia, vol.2, ed. Humanitas)
2. Fara sa verificati, cat e ora?
11:30
3. Verificati
11:13
4. Cum sunteti imbracat?
pantalon scurt, tricou verde vechi si papuci de casă
5. Inainte de a raspunde la acest chestionar, la ce va uitati?
la monitor
6. Ce zgomot auziti in afara celui al calculatorului?
Mutzul spălându-se în fotoliu
7. Cand ati iesit ultima data si ce ati facut cu ocazia respectiva?
ieri seara. mi-am cules mândruţa de la aeroport
8. Ati visat ieri noapte?
inginerii nu visează. ei proiectează
9. Cand ati ras ultima oara?
Râd de fiecare dată când îmi deschid MSN-ul. Am un status f. haios: “Life is nature's way to keep meat fresh.”
10. Ce aveti pe peretii incaperii unde sunteti?
Hmm… Păi un Sf. Ilie, un portret, un tablou cu niste garoafe, ultima creaţie a artistului familiei (portret de general armaghedonic)…
11. Daca ati deveni multimilionar peste noapte, care ar fi primul lucru pe care l-ati cumpara?
o bancă (instituţie bancară – să evităm confuziile): “şi dacă ai mulţi bani, ce-ţi mai doreşti? Mai mulţi bani…”
12. Care este ultimul film pe care l-ati vazut?
Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Mai slăbuţ decât primul, dar totuşi drăguţ.
Will Turner: What vexes all men? Tia Dalma: What, indeed. Gibbs: Well, the sea! Pintel: Sums! Ragetti: The dichotomy of good and evil. Jack Sparrow: A woman.
13. Ati vazut ceva neobisnuit astazi?
Mda.. Parcul Tineretului pe fereastră… Eram obişnuit cu parcarea mea din Galgenberg…
14. Ce parere aveti despre acest chestionar?
Funny… Makes you think… Not so much, though…
15. Spuneti-ne ceva ce nu stim inca
înclinaţia pământului faţă de planul orbital este de 23,4 grade. De aceea iarna nu-i ca vara.
16. Care ar fi prenumele copilului dvs. daca ar fi vorba de o fetita?
Una - genial de simplu (oare Clarice ştie? :P ).
17. Care ar fi prenumele copilului dvs. daca ar fi vorba de un baiat?
Constantin – îmi place şi face parte din tradiţia familiei…
18. V-ati gandit deja sa locuiti in strainatate?
Sunt deja acolo. Dar nu simt ca “locuiesc”. Nu pot “locui” decât în România. În rest, sunt în tranzit.
19. Ce ati dori ca D-zeu sa va spuna cand intrati pe Portile Raiului?
Bine-ai venit! Prietenii tăi te-aşteaptă…
20. Daca ati putea schimba ceva in lume in afara de politica, ce ati schimba?
Bătând din palme, nimic. Trăim într-o lume perfectă.
21. Va place sa dansati?
Da. Cu graţia unui elefant şi agilitatea unei ţestoase.
22. George Bush?
Nu-i vina lui.. L-au maltratat necorespunzător când era mic…
23. Care a fost ultima chestie pe care ati vazut-o la televizor?
”Hârtia a fost albastră”
24. Care sunt cele 4 persoane care ar trebui sa preia acest chestionar?
cred ca la mine-i cap de linie…
Roger ‘nd out!...
vineri, decembrie 15, 2006
joi, decembrie 14, 2006
carte de carte

luni, decembrie 11, 2006
lipsa de motivaţie
Azi am avut un examen care s-a dovedit mai mult decât o verificare a „cunoaşterii” dobândite în urma cursului. 90 de minute în care nu am gândit. Singurul moment în care simţeam că gândesc era când priveam ceasul şi calculam cât mai am până se termină. În rest, test de reflexe. Am ieşit pe trei cărări. Am venit acasă şi am dormit trei ore neîntors. Am creierul în power-off şi nu pot să-l trec nici măcar în stand-by ca să mă pot apuca de raport. Dar cu toate astea, ştiu că până mâine la prânz, raportul va fi gata.
Cea de-a doua parte a ecuaţiei pe care o reprezintă raportul, este echipa. Ştiu ce pot face eu, dar nu prea ştiu ce pot face ceilalţi. Şi dacă de Masaki nu am nici o grijă (deja mi-a trimis partea lui de raport), iar Johannes eneamţ conştiincios, Yifei şi Zahid mă pun un pic pe gânduri. După o discuţie pe care am avut-o cu Masaki săptămâna trecută, Yifei a trecut sub aripa lui protectoare. Păstrând proporţiile, China sub ocupaţie japoneză, ar fi depăşit deja Europa şi SUA la un loc.
Zahid în schimb reprezintă cu adevărat o problemă. Este cazul tipic de lipsă de motivaţie. A lăsat în Bangladesh o proaspătă şi frumoasă soţie. E specializat pe mecanică, iar aproape tot ce facem aici e automatică, programare şi fizică spaţială. Are deja un master în mecanică. A renunţat la trei burse de doctorat, una în Canada şi două în State, pentru a veni aici. Pe scurt, vrea acasă. Definitiv.
Acum, eu ce să fac? Pe ştate sunt şef de echipă, aşa că trebuie să fac ceva. Şi oricum, raportul nu e evaluat pe bucăţi ci ca întreg. Deja am pierdut 30 de puncte din 100 la primul raport, iar un nou eşec nu dă bine la CV. În aşteptarea unei idei/soluţii mai bune, l-am luat de la corason şi am încercat să-i induc o brumă de motivaţie. Că vezi, că ştii, că te-nţeleg, da’ ştiu că poţi, şi dacă nu, eu sunt aici şi fac eu pentru tine, da’ am nevoie de o promisiune de la tine, mâine la prânz e gata? dacă, nu, nu-i nimic, stau eu toată noaptea şi fac şi partea ta, chit că habar nu am de mecanică.
p.s. Lungimea postului (sic!) indică o lipsă de motivaţie în a lucra la raport inclusiv din partea subsemnatului
duminică, decembrie 10, 2006
sâmbătă, decembrie 09, 2006
down down down down

miercuri, decembrie 06, 2006
| | pause. >play...
Apropo de goluri şi plinuri... Mă distrează când remarc uşurinţa cu care acelaşi lucru poate fi interpretat complet diferit. Abilitatea asta mi se pare fascinantă, mai ales că din perspectiva unui inginer minusurile care te mută în cealaltă parte a planului nu apar chiar din senin (deşi felul total creativ-artistic-postmodern în care îmi răspunde cansat-ul la program ar contrazice aceast lucru). Iată de pildă ilustrarea golului de care vorbeam mai devreme:
... şi tot mie mi-e dor de o fereastră...
marți, noiembrie 28, 2006
luscinia

Luscinia luscinia mi-a devenit deja prieten(ă) de nedespărţit. În fiecare noapte, când lucrurile încep să se liniştească, trilurile-i sparg liniştea campusului, trecând prin termopane cu uşurinţa electronului prin cablul de cupru. Scurte, lungi, modulate şi nemodulate, înalte şi medii, privighetoarea de Galgenberg redă unele dintre cele mai dulci sunete pe care le-am auzit vreodată. Şi-a făcut cuib prin tufişurile de la poalele copacilor şi, în timpul zilei, o vezi plimbându-se de colo colo, ciripind, dar mai fără spor. La adăpostul nopţii însă, vocea i se drege şi cântecelul ei de dragoste îşi croieşte drum prin griji şi gânduri negre lasând în urmă un zâmbet tâmp şi-un suflet o ţâr mai liniştit.
sâmbătă, noiembrie 25, 2006
vineri, noiembrie 24, 2006
marți, noiembrie 21, 2006
Băbuţa spaţială
Nu încetează să mă minuneze ceea ce învăţ. Trimiţi satelitul la 30000 de km altitudine şi când ajunge acolo trebuie sa ai grijă să compensezi deviaţii cauzate de forţe de micronewtoni. Adică trebuie să ai grijă să echilibrezi satelitul după ce musculiţa de oţet şi-a făcut nevoile pe panou’ tău solar. Şi ca să fie totul mai interesant, durata de viaţă a unui satelit nu este calculată după durata de viaţă a componentelor, ci după cât combustibil are. Voyager transmite date şi acum, după 30 de ani de la lansare (rezultatul unei îmbrăţişări între tehnologia spaţială şi nucleară).
duminică, noiembrie 19, 2006
joi, noiembrie 16, 2006
umor negru
True story... Doi finlandezi în Dachau. Nu ştiu nemţeşte şi vor să ajungă să viziteze lagărul de concentrare. Unul dintre ei scoate un pliant şi-l abordează pe primul neamţ respectabil. Deschide pliantul, arată poza lagărului şi întreabă: „Warum?”...
Moise, Iacob si Ingerul (IV)

Rembrandt prezintă această luptă într-un mod cu totul neobişnuit. Cele două figuri ocupă aproape în totalitate pânza. Plasându-le într-un fundal amorf, maestrul le scoate din timp şi spaţiu. Momentul este static, în ciuda a ceea ce ar trebui să reprezinte. Pare că nimic nu s-a întâmplat înainte şi nimic nu se va întâmpla după. O îmbrăţişare eternă.
E suficient să vezi „Orbirea lui Solomon” ca să-ţi dai seama că lui Rembrandt nu-i lipseşte capacitatea de a reprezenta dinamica unei lupte. Îmbrăţişarea statică din „Iacob şi Îngerul” ridică un prim semn de întrebare. Oare chiar este o luptă?
Aripile îngerului se estompează în fundal, iar figura feminină a acestuia transformă încleştarea luptei într-o îmbrăţişare aflată între erotism şi maternalitate. Ochii închişi ai lui Iacob şi poziţia lui îmi aduc aminte de Pieta a lui Michelangelo.
Vechiul Testament povesteşte cum lui Iacob i-a fost zdrobită coapsa. Îngerul lui Rembrandt are mâna stângă peste coapsa lui Iacob. Dar gestul este departe de o lovitură. Mai degrabă e binecuvântarea pe care o cere patriarhul şi în urma căreia Iacob devine Israel, părintele evreilor. Astfel, eroticul îmbrăţişării îşi găseşte o explicaţie în caracterul ei fecundator.
duminică, noiembrie 12, 2006
Moise, Iacob şi îngerul (III)

Tonurile pământii-aride îl contopesc pe Moise cu peisajul Sinaiului. Doar faţa este luminată suficient pentru a putea citi durerea. Moise este omul lui Dumnezeu, iar lipsa de contrast dintre peisaj şi îmbrăcămintea lui sugerează protecţia de care se bucură din partea lui Yahweh. Înainte de a coborî de pe munte, acesta îi spune „Sunt aprins de mânie împotriva lor [evreii idolatrii] şi-i voi zdrobi, iar pe tine te voi face un neam mare”. Îndrăzneala este o calitate apreciată de Dumnezeu. Sub protecţia Domnului, Moise nu-şi pierde individualitatea şi îndrăzneşte să se pună chezaş pentru poporul lui Israel. Fundalul ca de furtună de nisip sugerează prezenţa mâniei lui Dumnezeu. Moise este cel ce se interpune între aceasta şi Israel. Contrastul dintre atenţia pe care o acorda Rembrandt feţei şi lipsa de detalii ce caracterizează restul tabloului, sugerează exact această forţă individuală. Moise este însă şi cel ce pedepseşte: o pedeapsă mult mai blândă decât anihilarea.
joi, noiembrie 09, 2006
Breaking News!!
Danke schoen, Valentin!
miercuri, noiembrie 08, 2006
Moise, Iacob şi îngerul (II)

Ca reacţie la felul în care se vizitează muzeele (cu unitatea de măsură quasiuniversal valabila de picturi/min), în ultima vreme am căpătat un obicei: păstrez o viteză medie de 3 picturi/min până când găsesc ceva care să mă lovească. La o asemenea vit

S-a întâmplat la fel cu Rembrandt. Viteză, căldură, aglomeraţie. În sensul „loviturilor” ca cele despre care am vorbit mai sus, m-am învineţit destul de repede şi dureros. Un mic „Chip de Iisus” alăturat unui „Portret de tânăr evreu”, „Tânăra din fereastră” cu chip de copil şi cearcăne de prostituată, „Samson certându-şi socrul”... am trecut cu inima strânsă pe lângă ele păstrând ritmul cu cei din jurul meu.
(va urma)
Moise, Iacob şi îngerul
În ultimii câţiva ani m-am plimbat un pic prin Europa şi nu cred ca a fost oraş in care să ajung şi să nu vizitez cel puţin un muzeu. Am avut ocazia să văd muzee mari, mici şi foarte mici. Am alergat cu sufletul la gură prin British Museum, m-am târât prin Reijksmuseum şi m-am înghesuit la Van Gogh Museum în Amsterdam. Am mers in Muzeul de Artă Modernă din Antwerp şi la MUMOK-ul vienez. Am văzut Musea Capitolina în Roma şi Pergamon-ul din Berlin. Lista poate continua pe încă jumătate de pagină, dar cam degeaba. E destul de greu să treci printr-un muzeu fără să rămai cu nimic din acea experienţă. Viteza cu care le-am bifat, însă, transformă muzeele în experienţe de aceeaşi profunzime intelectuală ca un episod din Bugs Bunny în care fondul muzical este asigurat de Rossini.
Am vizitat însă şi muzee şi expoziţii în care curatorii au demonstrat ca nu sunt simpli funcţionari. Muzeul Terorii din Budapesta este unul dintre ele. Într-un mediu în care interacţiunea cu exponatele este ideea centrala am „zgâriat” suprafaţa a ceea ce a fost „Securitatea” ungară. A fost suficient să mă facă să tremur. În MUMOK am avut ocazia să văd o expoziţie în care curatorul (al carui nume ignoranţa nu mă lasă să mi-l amintesc) a ales exponatele după criterii pur subiective. Niciodata arta modernă nu a avut un impact mai mare asupra mea.
(va urma)
duminică, octombrie 29, 2006
vineri, octombrie 27, 2006
175 de salad dressing-uri

Datorita lui Gioco am descoperit TED Talks. A fost dragoste la prima vedere. I-am vazut pe Hans Rosling cu al sau Gapmind, Tony Robbins, David Pogue, Rick Warren si altii. Nume ce nu-mi spuneau nimic au dezvaluit persoane absolut extraordinare.
Astazi am vazut un talk cu Barry Schwartz. Tipul a scris o carte, "The Paradox of Choice - Why More is Less", iar tema ei a fost si tema talk-ului. Ideea este foarte simpla: sa alegi dintre 175 de salad dressing-uri aduce dupa sine numai lucruri neplacute: paralizia din momentul alegerii ("ce sa aleg?"), deziluzia din momentul utilizarii ("numai asa cum imi imaginam nu e!") si frustrarea responsabilitatii alegerii ("eu sunt vinovat pentru ca am ales sosul asta..").
Pentru mine alegerile sunt un chin. La restaurant sunt ultimul care decide ce sa comande si imi atrag oprobiul din partea comesenilor flamanzi datorita timpului indelungat de care am nevoie pentru a ma decide. Astazi am intrat intr-un supermarket si am stat 10 minute gandindu-ma ce detergent sa cumpar. Sa zicem ca asta e o decizie usoara ce se poate baza pe experienta si pe niste calcule de genul "platesc x/kg, folosesc y kg, z este detergentul pe care il vreau". Ieri insa am aflat ca exista o probabilitate destul de mare sa ajung sa studiez anul doi al SpaceMaster in Praga. Desi cu o saptamana inainte ma aratam incantat de aceasta perspectiva, o data pus in fata faptului (quasi)implinit atitudinea mea s-a schimbat brusc. E adevarat ca prima mea optiune fusese Cranfield in Anglia, dar asta nu putea sa justifice starea mea. Gandite lucid, avantajele si dezavantajele fiecareia dintre universitati le fac echivalente pentru mine. Totusi, ceeasi nemultumire ar fi aparut probabil si daca as fi mers la Cranfield.

vineri, octombrie 20, 2006
punga de plastic
Toata lumea il cunoaste drept "tank man". Vicky mi l-a prezentat drept "plastic bag man" si cred ca numele asta e mai potrivit. Banalitatea ce inconjoara punga de plastic inconjoara si lupta impotriva a tot ceea ce este contrar bunului simt. Nu libertati, nu drepturi - ele presupun definitii riguroase gandite, analizate, pompoase - doar bunul simt dictat de constiinta. El spune "Nu." si actioneaza fara gesturi mari si fara avant. "Nu pot sa va las sa treceti mai departe pentru ca stiu ca o sa omorati oameni. Uite.. Am cumparat de-un hot-pot. Va invit la mine la cina. Ne strangem toti in jurul pot-ului, vorbim, mancam, mancam, vorbim. Hot-pot-ul e bun. Sa ucizi e rau."
marți, octombrie 17, 2006
de dragoste...

De mult negru ma albisem
de mult soare ma-nnoptasem
de mult viu ma mult murisem
din visare ma aflasem.
Vino tu, cu tine toata
ca sa-ntruchipam o roata.
Vino tu, fara de tine
ca sa fii cu mine, mine.
O, rasai rasai rasai
pe infernul meu un rai
O, ramai ramai ramai
Palma bate-mi-o in cui
Pe crucea de carne
Cand lumea adoarme.
rocket science
Am avut azi primul curs de Space Dynamics. E sustinut de doi tipi, fiecare cu cariere strong in industria spatiala asa ca e de asteptat sa fie cel putin bun. Inceputul a fost mai mult decat promitator. Trei ore si jumatate, cu o pauza de 15 minute au zburat pur si simplu. Daca mai aveam dubii legate de venirea mea aici, acestea s-au spulberat. Asta vreau sa fac. Poate un pic mai mult daca reusesc sa-mi iau licenta de pilot si parasutism.
Tehnologia spatiala este ceva ce frizeaza paradoxul. De exemplu, satelitii de telecomunicatie ce geostationeaza la 35000 km altitudine ocupa un spatiu in care inghesuiala devine de nesuportat. Este nevoie sa se elimine satelitii mai vechi pentru a face loc altora noi. In spatiu nu mai e spatiu! Apoi precizia cu care se lucreaza este... "astronomica". Oglinzile lui Hubble - bunicutul telescop spatial - au avut nevoie de o precizie in slefuire comparabila cu slefuirea unui lac inghetat cu suprafata de 80km2 la o inaltime relativa maxima de un micron (nu prea le-a iesit din prima, dar s-au descurcat pana la urma). Daca asta pare un caz particular, sa trecem la un domeniu mai familiar mie (si automatistilor in general). Pozitionarea unui satelit trebuie controlata astfel incat sa se atinga o precizie de 0,0003 grade. Din aceasta cauza, tot pentru Hubble, este necesara compensarea diferentei dintre fortele de gravitatie ce actioneaza la capetele lui (Hubble e lung de approx 5 m!).

Inchei postul cu una din fotografiile pe care SOHO le-a intors de curand. Cum ar spune americanul: "I love this game!"

miercuri, octombrie 11, 2006
Inutil
In fata mea e o macheta a Wuerzburgului dupa noaptea de 16 martie 1945. Acuzatoare, perspectiva pe care o ofera este cea pe care au avut-o echipajele celor 230 de bombardiere britanice pe drumul de intoarcere, mai putin fumul si focul. 380.000 de bombe incendiare au maturat orasul, coborand iadul a 2000 de grade pe strazile medievale. De ce? De ce peste 1000 de oameni si masinile lor zburatoare au ales sa-si elibereze sutele de tone de artificii peste Wuerzburg? De pe site-ul Royal Air Force extrag fraza: "Würzburg contained little industry and this was an area attack". Adica degeaba. Ba nu, am gasit un motiv oferit de un istoric pentru alegerea tintelor bombardamentelor: "Some ... like Würzburg or Pforzheim, were selected primarily because they were easy for the bombers to find and destroy. Because they had a medieval centre, they were expected to be particularly vulnerable to fire attack." (Detlef Siebert). Explicatia este mai mult decat relevanta pentru importanta strategica a bombardarii Wuerzburgului: orasul a fost bombardat pentru ca putea fi bombardat cu eficienta maxima. Intr-adevar, eficienta maxima: 89% din oras sa transformat in fum.
Istoria are o placere nebuna in a se invarti. Pe 26 Aprile 1937, "Legiunea Condorul" - cea mai importanta contributie nazista in Razboiul Civil spaniol- a inaugurat ceea ce se cheama "bombardamentul psihologic": atacul civililor in scopul cresterii presiunii pe care acestia o exercita asupra guvernului in favoarea capitularii. Desi aceasta teorie nu a putut fi confirmata niciodata - din contra chiar, incapatanarea si dorinta de lupta a britanicilor au sporit in urma bombardamentelor nemtesti asupra oraselor de coasta - chiar britanicii si americanii, promotorii civilizatiei, ai drepturilor omului si ai democratiei, s-au folosit de ea pentru a scuza Wuerzburgul, Dresda - cu cei 25 - 35000 de morti in noaptea Sf. Valentin din 1945 si tot orasul vechi distrus - Hamburgul, Hiroshima si Nagasaki (ultimele doua 210.000 morti and counting).

Cele de mai sus sunt istorie deja. O istorie ce pare la fel de departata ca Evul Mediu, desi abia au trecut 60 de ani. S-ar putea presupune ca omenirea a avansat, ca astfel de orori nu mai au loc, ca, cel putin in lumea civilizata, civilii, civilizati sau mai putin civilizati, sunt protejati de furia razboiului. Nu este asa. Tehnologia a avansat, iar oamenii se pot ascunde in spatele ei. Cu bomba care trebuie poti nimeri musca de pe turla bisericii fara sa zgarii nici macar o tigla. Cel putin asa se lauda ei. Asta nu a impiedicat moartea oamenilor nevinovati din Belgrad, din Bagdad sau din Beirut. Pentru ca tehnologia are limitele ei intrinseci ce nu apar niciodata in statisticile oficiale. Daca acuratetea medie a unui bombardament cu un anumit tip de racheta este de 90%, este suficient pentru ca acea racheta sa poata fi folosita. 10% trec in categoria victime colaterale ce pot fi sterse usor de scuze oficiale sau mai putin oficiale.
Cel mai probabil, acest post este inutil. La fel ca bombardarea civililor. Nimeni nu ma impiedica sa-l postez. Nici pe ei nu-i impiedica nimeni sa bombardeze.
luni, octombrie 09, 2006
Ce este dialogul?
Spre deosebire de alte forme de comunicare (tipat, urlet, cearta), dialogul presupune respectarea de comun acord a unui set de reguli explicit sau subinteles. De multe ori, considerindu-se subinteles, setul de regului este perceput complet diferit de partenerii de dialog. Aceasta neintelegere dizolva dialogul intr-o forma de comunicare complet diferita, ce este caracterizata de vene pulsand pe fruntea si gatul partenerilor de dialog, voci ridicate si cuvinte injurioase.
Sunt sigur ca undeva intre bitii internetului exista si un set oficial de reguli de dialog. Imi lipseste rabdarea sa-l caut, dar presupun ca se bazeaza in primul rand pe regulile bunului-simt. Astfel, prejudecatile nu ar trebui sa existe intr-un dialog. Fiecare idee exprimata trebuie aparata sau combatuta cu argumentele logicii, mai putin ideile ce izvorasc din acea latura a sufletului cunoscuta sub numele de "credinta". Desi suporta partial rigorile logicii, acestea provin dintr-un spatiu in care logica nu ofera solutii. Ele nu pot fi nici aparate nici combatute, doar respectate.
Un dialog bazat pe cele cateva reguli de mai sus impune respectul intre parteneri. De asemenea, imi place sa cred ca dialogul, asa cum l-am prezentat, este, pe langa o forma de comunicare, si o forma de a gandi "la doua (sau mai multe) creiere".
vineri, octombrie 06, 2006
Film pe scurt
Daca in cazul filmelor apropierea de arta este o surpriza, in cazul scurtmetrajelor aceasta este o regula. Scurtmetrajul este o reduta imposibil de cucerit de comercialism. Cei care realizeaza scurtmetraje nu o fac pentru bani, iar spectatorii lor reprezinta o categorie aparte prin aceea ca pentru a prinde un calup de scurtmetraje trebuie sa le vaneze pe la festivaluri sau pe internet. Lipsa interesului financiar si prezenta dificultatilor de difuzare permit scurtmetrajului o libertate de expresie de neinchipuit pentru industria hollywoodiana. Comercialismul este exclus din start, iar imaginatia regizorului este lasata sa zburde nestingherit.
Aproape nestingherit. Cea mai importanta restrictie este bugetul. Acesta impune intr-o oarecare masura cea de-a doua restrictie: timpul. Si sahul este plin de restrictii: doar 64 de patratele, iar nebunul nu se poate misca decat in diagonala. Totusi, atat sahul cat si scurtmetrajul sunt pline de surprize si de creativitate. In 8 minute in care camera se misca mai putin de 20 de secunde ai parte de o radiografie mai mult decat simpatica a suferintelor tobosarului de Bolero (pe GoogleVideos sau YouTube).
Va mai propun un short. "L'Homme sans tete" de Juan Solanas. E cam greu de gasit, asa ca... spor la vanatoare!
miercuri, octombrie 04, 2006
scurte moldovenesti
marți, octombrie 03, 2006
cică...

sâmbătă, septembrie 30, 2006
Oktoberfest - distractie de-o zi


C


Am vizitat centrul, am luat pranzul traditional sub for





Cele 6 milioane de Muss-uri vandute celor 6 milioane de vizitatori in 2005 dau o imagine statistica a ceea ce este Oktoberfestul. O petrecere unde lumea vine, bea, mananca si se distreaza. Totul numai pentru o zi.

luni, septembrie 25, 2006
Rothenburg

De cum ajungi intre ziduri, te simti ca intr-un muzeu. Toate casele arata de parca ar fi fost construite in ultimii 3 ani, colorate si impodobite de toate florile pamantului. 40% din oras a fost distrus de bombardamente in WW2, dar, bineinteles, nu au mai ramas decat fotografiile cu "inainte, dupa si acum" care sa aminteasca despre asta. Acum totul este vesel, curat, luminos. Principalele venituri ale orasului provin din turism, iar oamenii de aici stiu sa profite de asta. Peste tot in oras sunt magazine de jucarii, dulciuri, ceasuri, si suveniruri. Asta pe langa magazinele cu produse specific nemtesti. Jucariile sunt orice altceva numai jucarii nu.. Sunt mici sau mari bijuterii de lemn si metal, pictate manual si fiind pretuite ca atare. O adevarata industrie a jucariilor cu care nu te poti juca. Tot din lumea jucariilor face parte si


Caracteristice Rothenburgului mai sunt zidurile pe care te poti plimba ca aparatorii in timpul asediilor medievale, turnurile ce mi-au adus aminte de cele ale Sighisoarei, si reclamele cu iz medieval din fata



duminică, septembrie 17, 2006
Balet pe fereastra
In acelasi timp se implinesc 200 de ani de la inaugurarea teatrului de aici. Cu aceasta ocazie, teatrul si-a deschis larg portile, cu o multime de spectacole si evenimente pe scenele sale si pe cateva amplasate in jur. S-a incercat familiarizarea publicului cu ce inseamna activitatea din spatele scenei. S-au facut demonstratii de machiaj si coafura in direct, s-au prezentat scenele de spectacol si, ce mi s-a parut de-a dreptul extraordinar, s-a realizat o repetitie de balet cu acces liber si coreografa oferind explicatii despre ceea ce se intampla pe scena.




Ca sa inchei o zi lunga, am inchis usa camerei unei colege cu cheia inauntru. Si ca sa fie totul perfect, in camera se gasea si cheia unei alte colege. Astfel incat, la 2 noaptea trecute fix, ma aflam catarat pe scara incercand sa intru pe fereastra sa deschid usa. De vreme ce scriu aceste randuri, inseamna ca am reusit. Imagini in episodul urmator...
[update] Episodul urmator: etajul 1 si doi:


joi, septembrie 14, 2006
Si ei sunt ai nostri...
etc etc etc. In fiecare dintre domeniile de mai sus inginerul nostru se gaseste din nou in fata unei alegeri. De exemplu tipul industriei in care urmeaza sa faca automatizari. Sau tipul de algoritmi pe care ii foloseste. In final, inginerul nostru, eminent sau nu ajunge foarte specializat. Schimbarile in specializare necesita perioade destul de mari de adaptare, de la cateva luni la cativa ani.
Lumea inginerului este o lume mica, cu legile ei fizice, cu glumele ei, cu prejudecatile, traditiile si obiceiurile ei. Intr-un tip asemanator de lume traiesc si medicii. Singura si in acelasi timp uriasa deosebire este ca in timp ce inginerul lucreaza cu butonase si beculete, medicul lucreaza cu oamenii. In aceste conditii, inginerul nostru se dovedeste fiinta cea mai neajutorata din spectrul social. De cele mai multe ori inginerul specialist prezinta deficiente la capitolul comunicare interumana fiind fie supus marginalizarii, fie doar supus. Bineinteles, generalizarea nu este absoluta, existand suficiente cazuri de ingineri excelenti atat profesional cat si in relatiile interumane.
Ieri am avut o intalnire cu un roman de aici. Inginer electronist, Radu se incadreaza bine in categoria inginerilor specializati dar neajutorati. A lucrat pentru mai bine de un an la un pico-satelit experimental ce a si ajuns pe orbita. Excelenta in cunostintele electronice este astfel dovedita. In acelasi timp se demonstreaza usor si lipsa independentei. Pe unul din peretii laboratorului erau articole din ziare si reviste ce prezentau proiectul. In 8 din 11 fotografii care apareau in aceste articole, impreuna cu picosatelitul se afla doar seful departamentului, Karl. Singura relatie pe care o are acesta cu proiectul tine de partea de marketing si business.
Si in Automatica la Bucuresti exista un Ion care avea un comportament perfect asemanator cu Karl. Dupa experienta cu Olanda, nu ma asteptam sa-i intalnesc in Vest nici pe Ion nici pe Karl. Dar ei exista si, desi mi-a fost greu sa accept, mi-am dat seama de rolul lor. Ei sunt "taticii" inginerului. Ei au o idee despre inginerie, o doza de retorica si diplomatie si un spirit dezvoltat de
afaceri. In plus au legaturi cu politica. Aceasta colectie de calitati le permite sa intrebe inginerul doar atat: "De ce ai nevoie?". Aduc bani si echipamente, iar inginerul isi vede de treaba. In schimb obtin prim planul in media si nu numai. Nici macar setea de evidentiere nu poate fi condamnata de inginer. Acesta este marketingul care pana la urma ii va aduce bani pentru proiecte.
Desi la prima vedere pare nedrept, inginerul are nevoie de Karl si Ion. Si ei sunt ai nostri...
marți, septembrie 12, 2006
Van Berethoven
La intoarcerea de la cumparaturi m-am autoinvitat la Angel ([Anhel]) pentru o bere si o conexiune la internet. Dintr-una intr-alta am inceput sa punem muzica, fiecare de pe calculatorul lui. Dupa un concert de Tchaikovsky a urmat simfonia a 9-a de Beethoven ("lovely lovely lovely Van"), un concert de Chopin, Enescu si Pachelbel. Daca intrebi un om de stiinta ce este muzica, iti va raspunde ca este o serie de frecvente de diferite amplitudini "ce gadila urechea" datorita urmaririi unor reguli de genul "dupa o frecventa inalta cu amplitudine mica, merge bine o frecventa medie cu amplitudine mai mare". Ei bine, chiar daca ar fi asa, chiar daca am fi niste robotei care vibreaza pe acordurile formulelor matematice, as privi drept incomplet acest adevar. Unul din sfintii ce s-au obosit sa lumineze prin scrieri mintile muritorilor de rand recunostea traseul biologic al suferintelor corpului uman. Cu toate acestea prefera sa priveasca suferinta drept o incercare venita de la Dumnezeu. Sunt "inginer diplomat", asa ca tind sa-i dau dreptate omului de stiinta. Dar cred ca inainte de frecvente si amplitudini (fie culoare, fie sunet) pentru mine, orice forma de arta contine in primul rand suflet. Ba chiar doua suflete: al creatorului si al celui care priveste sau asculta. Iar sufletul nu si-a gasit inca locul in ecuatiile fizicii.
Revenind la lucruri mai serioase, trebuie sa spun ca il descoperi pe Beethoven abia cand il asculti cu bere.
luni, septembrie 11, 2006
Excursia de ieri se gaseste mai mult in poze. In afara de imagini, doar un singur gand mi-a mai ramas. Doua din dealurile ce domina Wuerzburgul, alaturate, au in varf unul o fortareata medievala, celalat o biserica baroca. Cele doua se privesc peste o vale pe pantele careia se gasesc de o parte vii, de cealalta padure. Ca sa ajungi la una trebuie sa treci prin 4-5 porti, si tot atatea santuri de aparare, iar pentru a ajunge la cealalta traversezi 6-7 platforme cu statui simbolizand opririle pe Golgota. Descrierea se opreste aici, filosofarea ar putea sa continue. Nu o voi face, dar trebuie sa mai remarc ceva: neamtul, persoana pragmatica, se apara la fel impotriva armatelor vazute cat si impotriva celor nevazute.
duminică, septembrie 10, 2006
Nemti si americani

De departe cel mai interesant personaj de la petrecere a fost un american. Tipul abia sosise in oras si a fost invitat la petrecere de unul dintre spacemasteri. Inainte de aceasta intalnire, intre cei doi nu exista alta relatie decat aceea ca impreuna imparteau aceeasi planeta. Lucrurile devin mai interesante cand se dovedeste ca americanul invata la Cambridge si studiaza teologia. A ajuns in Europa pentru ca a scris o predica foarte buna si a castigat o bursa de un an in Anglia. Voia sa ajunga la Munchen, dar papa era in oras asa ca nu si-a gasit nici o camera, drept pentru care s-a indreptat spre Wuerzburg. A plecat dintr-un satuc de fermieri bushishti din Nordul Carolinei sa invete la Cambrige, pentru a ajunge la apus de soare pe un balcon din mijlocul Germaniei sa-mi arate poze cu prietena lui.

Dupa petrecere, sambata, am facut cunostinta in mod turistic cu spiritul german. Wuerzburg a fost distrus intr-o singura noapte din WW2 in proportie de 90%, intr-un bombardament al carui singur scop a fost demoralizarea civililor. Nemtii au pierdut razboiul dar nu au stat cu mainile in san. Au pus mana pe mistrie, pe lopata, pe pensula si ac de cusut si au recontruit. Palatul Printului Episcop, distrus in proportie de 80% a fost reconstrui incetul cu incetul. Inclusiv acum se mai lucreaza, dar asta nu-l face mai putin interesant.
Wuerzburg nu e in Franta, ci e in Franconia si nu este Paris ci doar Wuerzburg. Rezidentz (Palatul Printului Episcop) nu e, deci, Versailles. Totusi gradina exista si este absolut superba. O bolta nemteasca a rezistat bombelor si o data cu ea pictura venetiana a lui Tiepolo intr-o fresca uriasa (>600m2). Cateva tablouri ale altui venetian, Canaletto ce vor sa aduca atmosfera lagunei in mijlocul dealurilor. Si ceva cu totul deosebit, o camera verde, cu decoratiuni aurii ce nu credeam sa poata vreodata depasi stadiul kitschului. Combinatia rezultanta, o incantare pentru ochi si minte.

Resedinta de vara a episcopului e la 50 de minute cu vaporasul pe Main. La 1800 aici se cultiva ananas, care ajungea astfel pentru prima data in Europa. Tot aici este cred singura gradina filozofico-teologica din Europa, gandita in trei parti: zona salbatica, cu tuneluri, labirinturi si hatisuri, zona civilizata, cu pomi fructiferi, si spatiul infinit, un lac artificial urias.
Seara am mers la restaurant pentru a ne intalni cu Neamtul. Daca de cele mai multe ori acesta este ca o stanca pe care s-a stenciluit un smiley, lucrurile se schimba cand vinul franconian intra inecuatie. Neamtul devine prietenos, zambaret, dansator si cantaret. Mai ales aceasta din urma.

Eu raman totusi la "Noroc!" si astept un pahar din vinul de Fundulea.

P.S. Daca majoritatea pozelor sunt explicite, ultima trebuie explicata. Este vorba despre un platou cu o pasta din branzeturi diferite amestecate cu ceapa. Am detectat printre altele atat braza cu mucegai cat si camembert.