luni, ianuarie 08, 2007

Euromân

Un zbor în care mi-am dat seama că ignoranţa este o binecuvântare (dacă nu chiar ignoranţa – care are o tentă peiorativă, atunci necunoaşterea). De cum s-au pornit motoarele Airbusului 318, o vibraţie nelalocul ei s-a făcut simţită până când am ajuns mult deasupra peticelor galben-maroniu-negru. În plus trenul de aterizare a scos un zgomot asemănător cu cel pe care îl face luneta stângă a Ticutzului de când i s-a stricat macaraua. Cu toate astea, am ajuns în Munchen fără probleme.

Înainte de plecare însă, gândurile nu-mi stăteau la zborul propriu-zis ci la ce se va întâmpla cu bagajele mele în timpul zborului. Problemele începeau cu CanSatul care se găsea plasat strategic în mijlocul rucsacului, lângă tradiţionalele sticle de plastic de 2-2,5 litri de vin şi ţuică de la tata. Dacă treceam de restricţiile cu privire la explozivii lichizi, următoarea barieră era ridicată de cele cu privire la alimente. Una bucată de muşchiuleţ porcin afumat se odihnea alături de două-trei x 150cm2 slănină afumată provenind de la acelaşi grohăitor, vis-a-vis de două felioare neamărinsciene de brânzulică adevărăcioasă. Asta pe lângă duzina de şniţele pe care iubita mea mamă a binevoit să mi le împacheteze cu gândul la drumul meu prin proaspăta mea patrie, Europa.

Cu uşurare (şi la figurat şi la propriu după ultimul tuborg made in Romania pe care l-am servit pe avion) mi-am recuperat bagajele şi m-am îndreptat plin de avânt spre o aşteptare de două ore în Hauptbahnhoff-ul munchenez. Şi cum puiul de pe avion fusese cam sfrijit, mi-am găsit o bancă şi m-am aşezat la masă. Pe banca semiboschetară din gară, cu şniţelul în gură, vinul şi porcul în rucsac şi Time-ul, laptopul şi CanSatul în ghiozdan, m-a lovit... M-a lovit gândul că, da domle, sunt european. Că, vorba băsescianului, (citat în Time) „It is the road of our future. It is the road of our joy.” Şi, prezidenţial vorbind, eu mi-s pe drumul către viitor (cu viitorul parţial în buzunar, că de... o fi el mic, da’ e pui de satelit...) şi chiar spre bucurie (amu, zi-mi şi mie care nu mi te-ai bucura la un muşchiuleţ afumat cu un strop de vin sau o slăninuţă cu 50 de caisă – Corrina, pentru tine doar lichidul).

Am avut o discuţie acum vreo două seri cu domnul Răzvan Oricum. Şi dumnealui mi-a împărtăşit viziunea pe care o are despre România. Conform acesteia, cheia succesului pentru ghiveciul pontic are două coordonate: inovaţia tehnologică şi industria creativă. Şi de ce nu ar fi aşa? Doar ele exploatează la maxim două din calităţile de bază ale românului: lenea şi băşcălia. Lenea se află la loc de cinste între genele multor români şi poate genera inovaţie tehnologică (unul dintre marii leneşi ai acestei părţi de Evropă, mouah, a realizat prototipul primei maşini electrice de tocat carne pe bază de bormaşină). Şi ce combustibil este mai bun pentru motorul industriei creative decât băşcălia sau/şi mioritica transhumanţă de la haz la necaz. Lenea şi băşcălia, un adevărat duo de coarde bahice ce parţial se suprapun şi în rest se completează, sunt coatele cu care ne putem face un loc european călduţ şi respectat. Le avem din plin, de ce să nu le utilizăm?

Evident, din ecuaţia viitorului României n-ar trebui să lipsească cei care chiar fac ceva, i.e. cei care muncesc. M-am gândit un pic, neştiind ce rol să le acord în noua Euromânie. Mi-am dat până la urmă seama că aceştia erau deja europeni îniante de 1 ianuarie. Şi că nu pot decât să facă cele ce făceau deja: „dacă-i popă, să citească, dacă-i bou, să tragă”.

Trăgând linie, cu purcel, ţuică şi satelit, lene, băşcălie şi chiar muncă, avem loc în Europa. Şi avem loc ca români.

nonDisclamer: Autorul îşi asumă responsabilitatea tuturor afirmaţiilor, având o perspectivă transversală... europeană de ansamblu, începând cu mocirlele satelor de Bărăgan, prin microbuzul de Fundulea şi metroul de Bucureşti, până la ICE-ul nemţesc.

5 comentarii:

Titus Techera spunea...

Ok, daca vedeam toate astea in aeroport, la plecare, probabil ca te-as fi imbratisat cu alta atitudine decat placerea unui impromptu. Probabil ca as fi ras o vreme, destul de sigur ca as fi intrebat despre cum ai burdusit chestiile, din uimire daca nu din interes, in loc sa fac glume pe seama puloverului tau studentesc (si a aerului general turistic-studentesc...). Probabil ca ti-as fi dat o palma peste ceafa, prima in relatia noastra, dar un ingredient necesar al firii de roman, care implica evident pe a fi, ceea ce implica gestul in cauza. Problema acum este ca risti sa ma mai vezi, asa ca palma pomenita atarna in spatele cefei tale. Urmatoarea problema este ca poate ca si in cazul meu stau la fel lucrurile, tu - politicos, eu doar distant sarcastic, parem amandoi romani in povestea asta...

Acum ma gandesc ca pomeneai o promenada inspre Amsterdam o vreme, ma intreb daca si acolo vei scoate vinul cu porcul intre doua muzee ca sa constati situatia, cu sau fara tot mai noua tehnologie. Ar fi amuzant, cu siguranta nu gresit, de prost-gust, dar gustul (dixit - mai nou Sir - Bono) e inamicul artei, chiar kitsch pentru o vreme, pana noul baroc devine vechiul baroc... Ciudatul situatiei pe care o descrii ma intereseaza aici, dar am sa il arat altadata.

Acum o sa ma rezum la a spune ca asta nu e o identitate, e un accident, la fel ca jocul cu steagurile. Ca lucrurile se misca in si cu tara e una, poate chiar una buna, cel putin din punctul meu de vedere (si apropriu aici, fara urma de morala, voyeur-ul istoriei), dar nu e o identitate. Asa ca sa iti provoc raspunsul, fara sa ma intereseze ce inseamna sa fii roman, despre noul tau cuvant vorbind doar, ce e sa fii european?

plug spunea...

E o intrebare buna, la care ma tot chinui sa raspund de cand am plecat in olanda. O sa concluzionez ceva intr-un post viitor... Si palma aia cred ca nu e de bine, nu?

Titus Techera spunea...

Despre palma, continuare impromptu: un eseu delicios, desi un pic pamflet, in ultimul Idei in Dialog, editorialul, marca Traian Ungureanu. Initial m-am gandit sa nu aduc vorba, pen' ca se poa' sa n-ai acces la sursa, dar apoi m-am prins ca asta ar fi de rau pentru tine, nu pentru mine, asa ca na. E un eseu despre identitatea romanilor oarecum.

plug spunea...

Pai e buna Ideea.. Chiar ma gandeam ca mi-e destul de greu sa definesc identitatea romanului, pana sa ajung la cea a europeanului.. Caut si citesc..

Clara spunea...

hai ca ai porcit-o la faza asta. e de-a dreptul ridicol sa pui diagnosticul unei intregi natiuni din burta ta plina de vin. Razvan spunea pe buna dreptate ce spunea, insa cu un alt sens - si anume ca tehnologia si industria creativa sunt in clipa de fata slab dezvoltate in Romania fata de alte state si deci permit si necesita o crestere rapida si profitabila. de aici pana la a declara sindromuri e cale lunga si da cu adevarat romaneasca - autoridiculizarea, neincrederea in sine, scepticismul si multe alte motive pe fond nervos care asigura ca da nene, romanii vor ramane lenesi si bascaliosi. aplauzele mele!