luni, martie 12, 2007

de gheaţă

La 30 km de Kiruna se ridică templul agroturismului nordic sub forma Hotelului de Gheaţă.

Icehotelul este o afacere model. Deşi o noapte petrecută în hotel te uşurează de câteva sute de euro, beneficiezi de tot ceea ce înseamnă experienţă nordică: curse cu motoskiurile, plimbări cu sania trasă de câini, ski fond în mijlocul lacului îngheţat, pescuit la copcă, fripturi de ren ca la saami acasă.

Hotelul în sine este o micuţă bijuterie. O mână (sau mai multe) de artist au profitat de maleabilitatea gheţii, tăind bănci, coloane, altare şi sculpturi. Pe ici pe colo, modele florale sunt încastrate în blocurile de gheaţă. Anul acesta, lângă hotel s-a construit şi o capelă de gheaţă.

M-am tot învârtit prin perimetrul Icehotelului, dar tot timpul m-am simţit înconjurat de comercialism şi artificialitate. Singurul moment cu adevărat impresionant a fost când am ajuns în mijlocul lacului, cu zeci de kilometri de gheaţă întinzându-se în faţa mea. Chiar şi atunci, zgomotul motoarelor de motoski m-au readus destul de repede cu picioarele pe pământ. Afacerile sunt afaceri. Mai ales când sunt de gheaţă.

3 comentarii:

Penny spunea...

in hotel e foarte frig? adica e ca afara? banuiesc ca nu exista electricitate si tot ceaa ce inseamna comoditate contemporana... nu?

plug spunea...

e mai frig decat afara. exista toate comoditatile contemporane. incalzirea se face folosind principiul bodyheat-ului, i.e. te incalzesti singur sau cu cineva sub o multime de straturi de izolare termica, inclusiv piei de ren.

Penny spunea...

ahhhhh.. animal killers :P