sâmbătă, martie 03, 2007

ESRANGE

Am avut un field trip la ESRANGE, o staţie europeană de lansare a rachetelor, aflată la vreo 40 de km de Kiruna. Acum 40 de ani, când europenii s-au gândit că le-ar prinde bine o bază de lansare, au ales Kiruna pe motiv că se află în mijlocul aurorelor, şi – o realitate socială crudă – se află în mijlocul nicăieriului. 200 de oameni răspândiţi pe o suprafaţă cât Dobrogea, e destul de trist.

Lansarea sateliţilor pe orbită e o chestiune costisitoare. Fiecare (euro)cent e cântărit, analizat şi testat la sânge. Financiar şi inginereşte vorbind, nu e eficient să lansezi sateliţi din altă parte decât din regiunea Ecuatorului (+/-10 grade). Aceeaşi rachetă poate transporta o încărcătură cu 30% mai mare dacă e lansată pe linia Ecuatorului decât dacă e lansată pe paralela de 45 de grade. Motivul este destul de clar: Pământul se roteşte la Ecuator cu o viteză de 450 m/s, ce se adaugă vitezei rachetei, permiţând atingerea vitezei de fugă (viteza necesară unui obiect pentru a ajunge pe orbită în jurul pământului) de 7.8 km/s mai uşor şi mai ieftin decât oriunde în altă parte pe glob. Prin acest scurt intermezzo voiam să ilustrez aparenta lipsă de utilitate a ESRANGE. Cele 500 de rachete ce au părăsit ESRANGE în ultimii 40 de ani, dovedesc contrariul. Toate acestea fac parte din categoria „sounding rocket”: rachete cu încărcătură experimentală, ce ajung la 700 km altitudine, şi se întorc pe Pământ, fără să ajungă pe orbită. Plusurile sunt atât financiare (rachetele de acest fel sunt mult mai ieftine decât, să zicem, un zbor cu shuttle-ul american) cât şi ştiinţifice (Staţia Spaţială Internaţională e situată la vreo 250 de km altitudine, shuttle-ul putând ajunge până pe la vreo 400 km). Un proiect vechi al celor de la ESRANGE este să lanseze sateliţi pe orbite polare (de la Nord la Sud, pe deasupra polilor). Mai nou, se preconizează o colaborare cu Virgin pentru turism spaţial.

Filmuleţul de mai jos e o înregistrare NASA asemănătoare cu ce am văzut la ESRANGE. De remarcat, spre sfârşit se observă clar curbura orizontului terestru.

Niciun comentariu: