duminică, martie 25, 2007

RusPutin IV

Dacă la masa săracilor Putin oferă batiste, consolări şi încurajări gratis, la masa bogaţilor locul se cumpără în petrodolari. Rusia deţine 20% din producţia mondială de petrol şi gaze naturale. Ambele resurse se găsesc în cantităţi suficiente pentru a susţine economia rusă multă vreme de aici încolo, mai ales că pentru majoritatea Europei, de la ruşi vine gazul şi petrolul.

Cu sa fără plagiat, la partea practică Vladimir chiar pare să fie doctor în managementul resurselor strategice. Uniunea Europeană a simţit fiorii reci ai nesiguranţei când conductele de gaz s-au oprit mai întâi la intrarea în Ucraina şi apoi la intrarea în Belarus. Profitul pe care Rusia l-a recuperat ca urmare a începerii practicării preţurilor de piaţă pentru Ucraina şi Belarus sunt mici în comparaţie cu boost-ul pe care primit în ceea ce priveşte imaginea pe scena internaţională.

În 1999, petrolul şi gazele nu prea mai aveau valoare. La 11$, petrolul nu mai însemna aproape nimic pentru economia Rusiei. După 8 ani, preţul petrolului a crescut de mai bine de şapte ori. Iar Rusia se întoarce la viaţă.

Am vorbit mai devreme despre o posibilă strategie a lui Vladimir Vladimirovici de a atrage de partea sa toţi anti-americanii şi „nealiniaţii” în perspectiva unei puteri sporite în cadrul organizaţiilor internaţionale. În Orientul Mijlociu însă, această strategie are şi un alt rol/rezultat. Menţinerea tensiunilor în zonă păstrează preţul ţiţeiului la valori ridicate. Rusia este singura ţară din Grupul celor 8 pentru care un preţ ridicat al ţiţeiului aduce beneficii (şi încă ce beneficii..). Coada diavolului vârâtă în Orientul mijlociu e alb-albastru-roşie.

-va urma-

*foto: BBC News

Niciun comentariu: