joi, martie 22, 2007

RusPutin II

Popularitatea lui Putin nu se opreşte la graniţele Rusiei*. Binecunoscute sunt relaţiile de „pace şi prietenie” cu fostul cancelar german, cu încă actualul Chirac şi chiar cu eternul şi fascinantul Bush Jr. Scrisori de dragoste reciprocă se schimbă regulat între Teheran şi Kremlin, iar, după alegerile din Palestina, Hamas şi-a găsit primul sprijin internaţional în persoana băiatului cu ochi albaştri. În discursurile/interviurile prezidenţiale, cuvântul „partener” se găseşte atât lângă SUA, cât şi lângă Coreea de Nord.

Pe lângă (semi)Tufişul american, Vladimir pare, la nivel internaţional, băiatul bun. Construieşte Rusia centrala nucleară iraniană de la Busherhr, dar totul se face sub atenta supraveghere a experţilor IAEA şi fără să încalce nici o prevedere ONU. Intervenţia americană în Iraq se dovedeşte o catastrofă, iar Rusia a prezis de multă vreme un astfel de rezultat. În Liban, după scurtul război dintre Israel şi Hezbollach, Rusia a trimis trupe de genişti de naţionalitate cecenă şi religie musulmană, având un dublu bonus de PR (nu doar că sunt musulmani, dar sunt şi ceceni – Mama Rusie are încredere în rebelii fii ceceni). Afganistanul, veche problemă sovietică, a fost lăsat pe mâna SUA dupa 9/11, după ce Putin e primul şef de stat ce-şi exprimă compasiunea pentru poporul american (nu ştiu de ce, dar mâna liberă pe care le-a oferit-o americanilor în afganistan, seamănă mai degrabă cu o mână trimisă la fript – „noi ne-am fript, acu’ e şi rândul vostru”).

Rusia lui Putin câştigă teren la nivel internaţional. Şi o face foarte bine şi repede. Extinderea influenţei ruse se face mai degrabă spre Asia de vest, unde raporturile bune cu toate naţiunile arabe se întăresc pe contract ce se semnează. În est însă, Rusia se confruntă cu o ameninţare veche. Influenţa Chinei asupra regiunilor din extremul siberian se resimte mult mai mult decât influenţa Moscovei. Şi Beijingul nu influenţează gratis: Siberia de dincolo de Baikal are resursele şi spaţiul de care Republica Populară are atâta nevoie.

-va urma-
* harta Rusiei - http://www.map-of-russia.org/

Niciun comentariu: