sâmbătă, septembrie 30, 2006

Oktoberfest - distractie de-o zi

Duminica la 4:30 AM am pornit din Galgenberg (Muntele Spanzuratorii) cu destinatia Munchen. In fiecare an se desfasoara aici cea mai mare petrecere din lume cu mai bine de 6 milioane de participanti in 16-18 zile. Oktoberfest incepe pe la jumatatea lui septembrie si se termina in prima duminica din octombrie.

Am plecat din Wuerzburg cu inca 11 colegi atrasi de cifrele ce se invart in jurul Oktoberfestului (30% din berea produsa in berariile Munchenului intr-un an se consuma acum) si de popularitatea pe care o are acesta in randul bavarezilor. Primul contact cu petrecerea l-am avut inca din gara Wuerzburgului unde la ora 6.00 AM se adunasera deja vreo 20 de lederhose (pantalonii scurti de piele, traditionali bavarezi) si cam tot atatea rochii traditionale. La fiecare a 4-a persoana exista de asemenea butoiasul sau baxul de bere care sa faca incalzirea inainte de a ajunge in Munchen. Tot drumul trenul s-a umplut de lederhose, astfel incat la sosirea in Munchen putin a lipsit sa nu ne pierdem intr-o mare de fuste si pantaloni scurti.

Cum berea si micul dejun nu prea merg impreuna, am parasit marea de lederhose si am purces la vizitarea centrului Munchenului. O larga alee pietonala strabate centrul orasului inconjurata fiind de magazine, fast-food-uri, catedrale, teatre, o combinatie pestrita si deloc inestetica de vechi si modern. De departe cel mai impresionant edificiu este cladirea primariei, construita sub semnul goticului tarziu. Duminica si Oktoberfestul a facut ca centrul Munchenului sa fie plin de lume. Si unde e multa lume, musai sa fie si artisti ambulanti, chiar si pianisti ambulanti.

Am vizitat centrul, am luat pranzul traditional sub forma de kebap si ne-am indreptat incet spre parcul Oktoberfestului. La intrarea in parc ne-am dat seama ca industria cea mai profitabila in aceasta perioada, pe langa cea a producerii si comercializarii berii, este, fara indoiala, cea a toaletelor publice. Parcul Oktoberfestului este foarte mare. Cam 42 de hectare. Totusi la prima vedere pare neincapator. Se estimeaza sa existe in jur de 100000 de locuri la mese, dar duminica in jurul orei 2PM abia am gasit loc in al treilea cort in care am intrat. Exista in jur de 15 corturi, fiecare avand o capacitate intre 4000 si 10000 de locuri. In ciuda numarului urias de mese, intre momentul in care ne-am asezat la masa si cel in care halba de un litru (Muss) de bere rece ca gheata trona in fata noastra nu au trecut mai mult de 3 minute. Si ce bere... Cea mai buna pe care am baut-o la Nemtia... Totul la un pret: 7,6 euro berea, 8 cu bacsis... Fanfara de muzica bavareza si-a inceput recitalul la scurt timp dupa sosirea noastra. Toata lumea canta, bea bere, manca, radea si facea poze. La urmatoarea editie sunt sigur ca vor vinde, pe langa bere, wursti si pretzeli, acumulatori, memorii si filme pentru aparatele de fotografiat.

Dupa 1,5 litri de bere, am iesit sa vizitam restul parcului. Ne-am oprit in fata montagnerousse-ului si apoi la "caderea libera". Stomacul s-a comportat exemplar si in pofida fortelor G care au actionat asupra lui in toate directiile, a retinut cu stoicism berea bavareza, refuzand sa o imprastie asupra multimii.

Cele 6 milioane de Muss-uri vandute celor 6 milioane de vizitatori in 2005 dau o imagine statistica a ceea ce este Oktoberfestul. O petrecere unde lumea vine, bea, mananca si se distreaza. Totul numai pentru o zi.

5 comentarii:

Anonim spunea...

uu... vreeau si eu

Anonim spunea...

Alisor.....uite m-am uitat pe blogul tau si imi place. Pentru cateva minute am avut ocazia sa vad lumea prin ochii tai si trebuie sa recunosc ca se vede fain. O sa continuu sa te urmaresc si sa iti fac comentarii. a-propos pozele sunt super asa ca pune mana pe camera si dai bataie :o) ....vreau sa vad mai multe.
In caz ca mai vrei sa vb stii unde ma gasesti :)

Titus Techera spunea...

Mai departe, comportamentul exemplar de turist burghez continua sa faca ravagii. Te duci la un loc de imbatat si idiotie publica - obscena, orice ai zice despre estetica situatiei - si faci pe turistul. Vreau povesti cu capete sparte si coma alcoolica pentru asortare. Sunt eu ultimul romantic?

plug spunea...

Oktoberfest este in Germania. Nemtii au o opinie foarte clara despre distractie. Poate fi oricat de zgomotoasa, oricat de alcoolizata si oricat de salbatica atata timp cat se face intr-un cadru bine organizat, cu un orar bine specificat si care sa ofere o siguranta deplina participantilor. Din pacate, romanticii ca tine nu prea gasesc ce sa vada la Oktoberfest. Sunt sigur ca existau si oameni beti, dar crede-ma, nu mi-a sarit in ochi nici unul. Exista sansa ca acestia sa-si fi facut aparitia dupa plecarea noastra, dar, tinand cont ca toata sandramaua se inchidea la 11PM trecute fix, aceasta este destul de mica.

Cat despre estetica situatiei, aceasta este divizata. Pe de o parte era centrul orasului, cu oameni iesind de la slujba de duminica si plimbandu-se "la bulivar", iar de cealalta parte, intr-un parc, la vreo 4 km de centru, "bubele, mucegaiul si noroiul" Oktoberfestului, tratate dupa toate regulile igienei preventive .

Titus Techera spunea...

Superb - sa fie revolutie, dar sa stim si noi, cum spune la Caragiale la carte...

In alta ordine de idei, la concertele de punk din tarile civilizate se invita la un pic de / putin haos. Cu grija si responsabilitate imi inchipui.

Langa asta este revolutia pragmatica - lasitatea neimpresionata de propria scarboasa natura -, anume aceea ca facem revolutia, dar cu voie de la politie.

Civilizatie, te iubesc cu disperare!