marți, septembrie 12, 2006

Van Berethoven

O zi obisnuita cu ore de germana si vizita la Wallmart s-a terminat intr-un mod putin mai neobisnuit.

La intoarcerea de la cumparaturi m-am autoinvitat la Angel ([Anhel]) pentru o bere si o conexiune la internet. Dintr-una intr-alta am inceput sa punem muzica, fiecare de pe calculatorul lui. Dupa un concert de Tchaikovsky a urmat simfonia a 9-a de Beethoven ("lovely lovely lovely Van"), un concert de Chopin, Enescu si Pachelbel. Daca intrebi un om de stiinta ce este muzica, iti va raspunde ca este o serie de frecvente de diferite amplitudini "ce gadila urechea" datorita urmaririi unor reguli de genul "dupa o frecventa inalta cu amplitudine mica, merge bine o frecventa medie cu amplitudine mai mare". Ei bine, chiar daca ar fi asa, chiar daca am fi niste robotei care vibreaza pe acordurile formulelor matematice, as privi drept incomplet acest adevar. Unul din sfintii ce s-au obosit sa lumineze prin scrieri mintile muritorilor de rand recunostea traseul biologic al suferintelor corpului uman. Cu toate acestea prefera sa priveasca suferinta drept o incercare venita de la Dumnezeu. Sunt "inginer diplomat", asa ca tind sa-i dau dreptate omului de stiinta. Dar cred ca inainte de frecvente si amplitudini (fie culoare, fie sunet) pentru mine, orice forma de arta contine in primul rand suflet. Ba chiar doua suflete: al creatorului si al celui care priveste sau asculta. Iar sufletul nu si-a gasit inca locul in ecuatiile fizicii.

Revenind la lucruri mai serioase, trebuie sa spun ca il descoperi pe Beethoven abia cand il asculti cu bere.

8 comentarii:

Anonim spunea...

foarte tare :D

Corina spunea...

Cat de mult nu apreciez muzica clasica, imi e dor de un astfel de moment. De liniste, muzica si arta. Nu de bere. :)

Anonim spunea...

Mi-a placut postul, mai scrie! Salutari din Paris (tastaturile frantuzesti sug)

Radu

Clara spunea...

fara vodka saniutza nu renteaza

plug spunea...

Vodka numai la Tchaikovsky si Rahmaninov.. Beethoven doar pe bere.

Clara spunea...

faceti si un muvi nite cu clockwork orange - u know... ludwig van!!!!

plug spunea...

Ludwig Van.. Lovely, lovely, lovely Van. Nu as mai rezista sa-l mai vad o data.. Imi propun sa-l revad peste vreo 10 ani, nu mai devreme..

Titus Techera spunea...

Tu esti un om antrenat in stiinte, mai degraba ar trebui sa te uiti la ecuatiile matematicii ca la frumoase insiruiri artistice, pentru ca elegante sunt cu siguranta, discrete si la intelesul mintii (nu al corpului), ca sa nu mai spun ca consecintele intelegerii lor sunt terifiante - asa ca sunt clar artistice!